Learn About Tërmetet

Quake-Catcher Rrjeti është projektuar të jetë një mjet edukativ për të përshkruar tërmetet dhe shkenca tërmet në klasë. Për këtë qëllim, ne të përfshijë një program të quajtur demonstrim QCNLive për të mësuar përdorimin e planet mësimore. QCNLive është një program i lirë dhe mund të shkarkohet nga ky webpage.


është studimi shkencor i tërmeteve dhe përhapjes së vibracioneve nëpër Tokë. Tërmetet të ndodhë kur një sasi e madhe e energjisë që është e ndërtuar me kalimin e kohës është lëshuar papritmas. Ky version energji zakonisht merr formën e shqip bashku gabimet, ku shkëmbinjtë në anët e ndryshme të slide faj në drejtime të kundërta. Këputje (apo pip) shpesh shkakton zhvendosje të mprehta në faj dhe lëkundje në tokë pranë faj. Kjo lëkundje matet me sensorë të quajtura seismometers.

Ky proces është i ngjashëm me prekjen e gishtat së bashku në mënyrë që këshilla e gishtave po mbajnë mbi njëri-tjetrin. Nëse ju tërheq larg duart tuaja të butë, por të mbajë më i ngushtë me vetëm Gishtave tuaja, atëherë asgjë nuk ndodh. Por nëse ju tërheq më shumë, Gishtave tuaja le të shkojë, dhe armët tuaja zbërthej me një valë e papritur. Ju dhe njerëzit pranë jush mund edhe të dëgjoni zërin e gishtat shpejt rrëshqitje me njëri-tjetrin. Këto vibracione të shëndosha janë shumë të ngjashme me valët sizmike që udhëtojnë nëpër tokë, dhe seismometers dëgjuar dridhjet sizmike si veshët tuaj të dëgjoni tingujt.


Ekzistojnë tri lloje të defekteve, 1) Normal, 2) E kundërt, dhe 3) Strike-Shqip. Mocioni keni bërë me duart tuaja më sipër është e ngjashme me një të metë normale. Nëse ju shtrëngoj gishtat si ju bëri para, por pastaj ta tërheqë anash në vend të ndarë, gishtat do kaloj nga njëri-tjetrin. Ky mocion është si një Greva-shqip faji.

Mantel kore dhe të lartë e Tokës janë të përbërë nga pllaka e shumta që janë në ngadalshëm, por lëvizje të vazhdueshme. Shumicën e kohës nuk është pak për të nuk ka lëvizje në kufijtë pjatë, kështu forcat e ndërtuar si pllaka të përpiqet të rrëshqas me njëri-tjetrin. Herë pas here, stresi bëhet tepër e madhe, dhe zona të mëdha faj në kufijtë pjatë befas rrëshqasin të dhunshme. Shumat më të mëdha të pip mbi sipërfaqe më të mëdha të shkaktojë dridhje më të dhunshme. Më, por jo të gjitha, tërmetet ndodhin afër kufijve pjatë.

Në figurën e mësipërme pjatë kufijtë janë treguar në trëndafili. Tërmetet janë paraqitur në të kuqe. Zonat metropolitane janë parë si drita në natë. Më, por jo të gjitha, Tërmeti ndodhi në kufijtë pjatë, dhe shumë njerëz jetojnë në afërsi të kufijve pjatë.


IRISInstitucionet Incorporated Studim për SIZMOLOGJISË ka një ton të materialit të madh arsimor në lidhje me tërmetet.

USGS

UPSeis – një vend arsimor për Sizmologët nis të lulëzojë.

Anketa Brittish Gjeologjik

Exploratorium

1906 Përkujtimore Faqja Stanford.